U studenome u Osijeku počinje gradnja tvornice bioetanola

Bez autora
Sep 25 2011

U gospodarskoj zoni na području Luke Osijek s prvim danima studenoga počinje realizacija velikog projekta gradnje tvornice bioetanola, vrijedan čak 110 milijuna eura. To je jedna od najvećih greenfield investicija proizvodnoga tipa u Hrvatskoj. Investitor je američka tvrtka koja je na području Luke Osijek od države dobila šest hektara zemljišta na rok od 50 godina. Gradnja tvornice trebala bi započeti u studenome, a rok dovršetka je kraj 2012. godine. Prihvaćena je studija utjecaja na okoliš, dobivena lokacijska dozvola, a u tijeku je izdavanje i građevinske. Projekt će biti od višestrukog značenja za gospodarstvo naše županije. Prvo, tvornicu će graditi isključivo domaća građevinska operativa, a kad bude gotova, otvorit će se otprilike 1000 radnih mjesta – 100 izravno u tvornici, a ostala među kooperantima. Tvornica bi proizvodila 190 milijuna litara etanola na godinu, za što će biti potrebno oko 400.000 tona kukuruza koji će otkupljivati od hrvatskih proizvođača.

U studenome u Osijeku počinje gradnja tvornice bioetanolaU gospodarskoj zoni na području Luke Osijek s prvim danima studenoga počinje realizacija velikog projekta gradnje tvornice bioetanola, vrijedan čak 110 milijuna eura.

To je jedna od najvećih greenfield investicija proizvodnoga tipa u Hrvatskoj. Investitor je američka tvrtka koja je na području Luke Osijek od države dobila šest hektara zemljišta na rok od 50 godina. Gradnja tvornice trebala bi započeti u studenome, a rok dovršetka je kraj 2012. godine.

»Prihvaćena je studija utjecaja na okoliš, dobivena lokacijska dozvola, a u tijeku je izdavanje i građevinske. Projekt će biti od višestrukog značenja za gospodarstvo naše županije. Prvo, tvornicu će graditi isključivo domaća građevinska operativa, a kad bude gotova, otvorit će se otprilike 1000 radnih mjesta – 100 izravno u tvornici, a ostala među kooperantima«, istaknuo je Ante Šimić, ravnatelj Luke Osijek.

Prema njegovim riječima, tvornica bi proizvodila 190 milijuna litara etanola na godinu, za što će biti potrebno oko 400.000 tona kukuruza koji će otkupljivati od hrvatskih proizvođača.

»To će znatno pridonijeti i tome da Hrvatska ispuni zadanu Unijinu kvotu od minimalno 5,75 posto biogoriva koje godišnje moramo proizvesti ili uvesti nakon ulaska u EU«, objasnio je Šimić dodajući i kako će tvornica bioetanola povećati pretovar u luci za najmanje 200 posto. Sve to, naglasio je, ne bi bilo moguće da država prethodnih godina nije znatno uložila u razvitak Luke Osijek. Od 2004. godine do danas u tu luku uloženo je 45,3 milijuna kuna iz državnoga proračuna u, među ostalim, u sanaciju lučke infrastrukture, elaborate o proširenju lučkog područja, informatizaciju te izgradnju prometne infrastrukture.

Pripremljena je kompletna dokumentacija i ishođene građevinske dozvole za važne projekte ukupne vrijednosti 141 milijun eura. Riječ je o gradnji terminala za pretovar rasutih tereta, izgradnji i rekonstrukciji južne obale lučkog bazena te izgradnji intermodelarne infrastrukture zapadnog dijela Luke Osijek. Tim projektima Luka će se kandidirati na natječajima za sredstva iz Unijinih fondova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik